БИБЛИОТЕКА – РАДНО ВРЕМЕ:

ПОНЕДЕЉАК – ПЕТАК: ОД  08 – 19 ЧАСОВА

 

         „Читање је џентлменски споразум аутора и читаоца: један другом указују поверење и зависе један од другог“ . 

                                                                  Жан Пол Сартр

Slika 1Библиотека школе развијала се и унапређивала рад у складу са укупним напретком наше школе. Пред крај 60-их година, када је главно седиште постало у Делиградској 31, библиотека је имала своје просторије у приземљу. У једној су биле књиге за ученице, а у другој приручна стручна литература за наставнике и читаоница.  Библиотека је имала и одељак у Вишеградској, али је пре десетак година расформиран и пресељен у главну зграду.

Већ скоро две деценије  „царство књига“ налази се на четвртом спрату зграде, у адекватно опремљеним просторијама. Рад  је у потпуности организован према потребама и захтевима ученика, а све у складу са Правилником о раду школске библиотеке.

У књижном фонду библиотеке уписано је 10 736 књига из свих области – од класика светске књижевности, југословенске и српске, стручне медицинске литературе, филозофије, психологије, религије, етнологије, архитектуре, историје, географије,уметности, спорта...Посебан одељак представљају уџбеници и стручна школска литература, речници, енциклопедије, лексикони, монографије....

За потребе наставе српског језика у библиотеци се налази преко 1 500 књига из лектире за ученике од  I до  IV разреда. Последњих неколико година тај фонд је обновљен, купљене су нове књиге и замењене старе, а циљ је да сваком ученику у току обраде школског градива буде доступан примерак књиге за лектиру. У библиотеци постоји и посебна литература која је прилагођена потребама ученика оштећеног вида. Од  укупног број уписаних ђака преко 75 посто користи библиотеку, што је за сваку похвалу.

Инвентар библиотеке сређен је према УДК систему и свака књига је уведена у „Књигу инвентара“. Од пре неколико година обезбеђен је програм и за електронску обраду књига, а до сада је у ИБГ програм уведена целокупна лектира и један већи део новијих издања из области белетристике.

За потребе припрема ученика за такмичења школа  је издвојила средства за куповину „Велике илустроване енциклопедије Ларус у 2. тома“, а на последњем Сајму књига набављена је дефицитарна лектира и нова популарна издања. У току  школске године биће организоване презентације књига, радионице, предавања еминентних гостију, а део библиотеке намењен за читаоницу ученицима је увек на располагању.

 

Препоручујемо......

 

Иако савремен начин живота доноси разне могућности за одмор, за опуштање је увек препоручљиво имати уз себе добру књигу. Зато је у школској библиотеци професорима,  другим запосленим и ђацима, дата могућност да прочитају нека “хит“ издања светских писаца, као што су Халед Хосеини, Трејси Шевалије, Паоло Куељо или српских награђиваних аутора-Александра Гаталице , Драгана Великића...

У сарадњи са издавачким кућама „Лагуна“ и „Вулкан“ обезбедили смо нека од дела која ће вас заинтригирати – роман „А планине одјекнуше“ – трећи део Хосеинијевих дирљивих повести Авганистана, „Гласови срца“ наставак Зендекарове  приче о љубави из романа „Ослушкивање срца“, мајстора трилера Харлана Кобена „Шест година“ и Џилијен Флин „Ишчезла“, младог француског писца Гијома Мусоа „Зато што те волим“, „Седам година касније“, „Девојка од папира“....

slika5slika4slika3